Dode populieren krijgen tweede leven
Op het bedrijventerrein van Alldrain bevonden zich een aantal dode populieren. In plaats van ze te rooien en verwijderen, kreeg het hout een nieuwe bestemming in de vorm van zitbanken op het terrein. Die zijn het werk van kunstenaar Joachim Louis die ook het kunstwerk ‘When nature strikes back’ in de inkomhal van Alldrain maakte.

De omvorming van de populieren op het terrein tot zitbanken kadert in het project ‘KMO’s in een omgeving voor de toekomst’ waarvoor Alldrain een subsidie van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid kreeg.
Met de subsidie wil het Departement Omgeving kleine en middelgrote ondernemingen stimuleren om hun bedrijvigheid en economische activiteiten te verenigen met maatregelen die zich richten op klimaatadaptatie, gedeeld en meervoudig ruimtegebruik en natuurherstel en bevordering van de biodiversiteit.
Met het omvormen van het hout van de dode en zieke populieren op het bedrijfsterrein van Alldrain tot zitbanken wordt ingespeeld op deze drie speerpunten uit het subsidieproject.
Passie voor hout
Voor de creatie van de zitbanken is samengewerkt met houtkunstenaar Joachim Louis van Wood stories. De passie voor bomen kreeg Joachim Louis van jongs af mee. Zijn vader was tuin-en landschapsarchitect. Joachim volgde die studies ook, maar hij ziet zichzelf vooral als kunstenaar.
Joachim: “Ik ben een kunstenaar met passie voor bomen en het hout dat ze dankzij het zonlicht kunnen ‘produceren’. Ik zie hout als opgeslagen zonne-energie.
Als kunstenaar transformeer ik afgedankte stammen, omgewaaide bomen, zieke bomen in kunstobjecten. Door ze op die manier een tweede leven te geven, vertel ik het verhaal van de boom verder.”
Aanvankelijk werd de kunstenaar gevraagd om met de op sterven na dode populieren op de site van Alldrain een beeld te maken. Omdat dit hout niet duurzaam genoeg is om sculpturen van te maken, stelde Joachim voor om na inspectie bij het rooien van de betere stukken hout functionele kunst te maken in de vorm van zitbanken.
Rust, reflectie, zelfzorg en sociaal gedrag stimuleren
“De zitbanken hebben voor mij een dubbele functie: esthetisch en ook sociaal,” legt Joachim uit, “Ze zorgen voor verbinding tussen het landschap en de omgeving, tussen de omgeving en werkomgeving, tussen de werkomgeving en de werknemers en misschien wel het belangrijkste: ze verbinden mensen van binnen als buiten Alldrain.”

Patricia van Deurzen vult hem aan: “Het afscheid van de populieren is op deze manier geen afscheid maar een overgang naar een nieuwe vorm. De bankjes representeren het vergroten van de waarden, rust, reflectie, zelfzorg en stimuleren sociaal gedrag. Doordat ze zo mooi van vorm zijn, zijn er al veel positieve reacties op gekomen en zijn er leuke gesprekken met gasten ontstaan.”
Het oorspronkelijke idee voor een beeld in de inkomhal is ook door Joachim gerealiseerd. Daarvoor gebruikte hij het hout van een zwarte notelaar. Bekijk het in deze korte video.
Telescopische kraan
Om de opslagtanks en de afsluiting op het bedrijventerrein niet te beschadigen zijn de bomen met behulp van een telescopische kraan gerooid.
De stammen die niet meer te gebruiken waren om te verzagen, zijn als speel-en ontmoetingselementen op het aanpalende terrein geplaatst. Ook alle takken zijn verhakseld tot snippers om als bodembedekker te dienen voor de rust-en speelplek.
Dat stuk terrein van Alldrain wordt omgevormd tot een groenzone die ook openstaat voor gedeeld gebruik met de dorpsbewoners van Dentergem. De bankjes geven hier uitzicht op het dorp en het natuurgebied.
Joachim Louis staat hierbij als landschapsarchitect in voor ontwerp en inrichting van de gedeelde groenzone.
Mobiele zagerij
De goede stammen zijn ter plaatse door een mobiele zagerij verzaagd tot balken waarvan dan de bankjes zijn gemaakt.
Er zijn pootjes uit inheems Robinia hardhout zodat het ‘zachte’ populierenhout geen aanraking met de grond maakt, en steeds goed kan opdrogen om op die manier toch een aantal jaar mee te gaan.
Door van het hout van de bomen bankjes te maken, is er een cyclus aan het leven van de bomen toegevoegd en dat vindt Patricia van groot belang: “De bankjes en de speelse houtzone met houtsnippers vormen een bron voor nieuw leven. Het hout trekt in de loop van de tijd allerhande bacteriën en insecten aan en er zullen zwammen, mossen en kruiden groeien. Het wordt een voedselplek voor vogels.”
Doordat het hout vocht gaat vasthouden en langzaam weer afgeeft, voeding is voor nieuw leven dat op zijn beurt weer hittestress kan verminderen speelt het hout van de populieren dat bij klassiek denken eerder snel was gerooid en afgevoerd nu ook een rol bij de klimaatadaptatie van het bedrijventerrein.”
